Savon Sanomat syysturnaus: päivä 2

LEKA aloitti vahvasti, mutta Sampo vei syysturnauksen finaalin paremmalla syöttö-vastaanottopelillä 1-3 (25-14, 21-25, 24-26, 22-25)

| 10.09.2017 - LEKA Volley viestintä / ER

Su 10.9.2017 klo 15:00
LEKA Volley – Sampo Volley
Kuopio-halli, Savon Sanomat syysturnauksen finaali
 
Tulos: 1-3 (25-14, 21-25, 24-26, 22-25)
 
 

Aloituskokoonpanot

LEKA: Lehtonen, Porkka, Lankinen, Helenius, Kaislasalo, Koci, Silventoinen (l)
Sampo: Penttinen, Häyrinen, Väliaho, Raadik, Kaatrasalo, Herrera, Mutka (l)
 

Erien ratkaisut

1. erä: Molemmat joukkueet aloittavat ykköskuusikoillaan. LEKA:lta mukana oli EM-kisoissa Porkka ja Helenius ja Sampolta Raadik, joten rutiinin puutteeseen tuskin tulee tämä peli miehiltä ratkeamaan. LEKA aloittaa vahvasti ja Lankinen vie ässällään joukkueensa 2-0 johtoon. LEKA jatkaa alkuerää vahvasti ja Lehtosen upea torjunta vie joukkueen 7-3 johtoon. Lehtonen naulaa ässällään tilanteeksi jo 11-6 ja Sampon pelaajat jäävät hetkeksi kuivailemaan pelialustaa. Tilanteessa 13-6 Sampon valmentaja Timo Tolvanen herättelee joukkuettaan aikalisällä. Tilanteessa 16-6 Sampo vaihtaa passarin Penttisestä Kössiin. Murskaavassa 19-8 tilanteessa Tolvanen kutsuu joukkueensa uudelleen vaihtopenkin äärelle, mutta jo seuraavassa pallossa Helenius laittaa pallon ässänä kenttään verkon kautta, eikä Sampo saa palautettua myöskään seuraavaa syöttöä. Sampon selvä tappioasema ei ole vienyt ainakaan Häyrisen peli-intoa, sillä hän astui hymyissä suin syöttämään karmivan pommin LEKA:n puolelle. Toinen eräpallo riittää LEKA:lle, kun Lehtonen pamauttaa pallon kenttään keskeltä. Ensimmäinen erä LEKA:lle lukemin 25-14.
 
2. erä: Molemmat aloittavat toisen erän samoilla kuusikoilla. Tällä kertaa erä alkaa huomattavasti tasaisempana, ja Väliaho tuo Sampon 3-3 tasalukemiin hienolla torjunnallaan. LEKA:n syöttöpeli on tahmaista ja tilillä on jo kaksi syöttövirhettä, kun Sampo johtaa 6-5. Sampo on selkeästi nollannut ensimmäisen huonon erän ja johtaa 8-6. LEKA:n valmentaja Jukka Tuovinen rauhoittelee suojattejaan sanomalla matalalla äänellä kentän laidalta ”Seuraava, seuraava!”. 8-10 tilanteessa Kaatrasalo käy keskustelua tuomarin kanssa, mutta edellisen pallon tuomio ei muutu. Epäselvyys aiheutti Sampossa sen verran sekaannusta, että seuraavaan palloon meinasi tulla kentälle seitsemän pelaajaa. Asia kuitenkin huomattiin ennen pelin jatkamista. LEKA:n kolmospaikan hyökkäys kumoutuu Kaatrasalon upeaan torjuntaan ja Sampo johtaa 14-11. Tätä seurasi vielä ässäsyöttö ja taululle lukemat 15-11. Vuorostaan Tuovinen kutsuu joukkueen aikalisälle, kun Sampo hallitsee peliä lukemin 17-12. 18-12 tilanteessa Karinen tulee kentälle korvaamaan Kocin. Kaatrasalo käy jälleen keskustelua tuomarin kanssa, koska hän ei ole tyytyväinen tuomarin päätökseen LEKA:n kakkospaikan hyökkäyksestä. Pallo oli täpärästi viivalla. Kokenut Lehtonen luo joukkueeseensa uskoa pysäyttämällä Sampon nelospaikan hyökkäyksen ja tilanteeksi 19-16. Samalla Tolvanen ottaa aikalisän. Muutaman heikomman pisteen jälkeen Sampo jatkaa vahvaa pelaamista. Erävoitto on lähellä, kun Sampo johtaa 23-19. Sampo vie toisen erän vakuuttavasti lukemin 25-21. Molemmat joukkueet ovat nyt ailahdelleet ja nähtäväksi jää pystyvätkö joukkueet löytämään parhaan pelitasonsa kolmannessa erässä.
 
3. erä: Molemmat joukkueet aloittavat myös kolmannen erän samoilla kuusikoilla. Helenius tappaa vakuuttavalla nelospaikan hyökkäyksellä ja pallo lentää Sampon torjunnan kautta toisille kentille asti. Erän alussa ei ailahtelusta ole hajuakaan ja molemmat joukkueet takovat pisteitä vuorotahtiin hienoilla suorituksilla. Helenius tuo LEKA:n 4-4 tasalukemiin hienolla kutospaikan naulauksella. Kolmas erä on ollut selkeästi korkeatasoisin tässä ottelussa ja voi huomata, että molemmat joukkueet ovat erittäin keskittyneitä. Rinta rinnan mennään tilanteeseen 9-8. Tilanteessa 12-9 nähtiin selkeästi pelin pisin palloralli, jossa molemmat joukkueet osoittivat hienoa taistelutahtoa. Usean yrityksen jälkeen Väliaho löi pallon kakkospaikalta eikä Helenius saanut riittävän hyvää torjuntaa ja tilanteeksi 12-10. Tilanteessa 13-13 Tuovinen ottaa tilanteen rauhoittamiseksi aikalisän. Karinen tulee jännittävässä 13-14 tilanteessa kentälle mukaan. Penttinen astuu kuvioon mukaan ja pudottaa pallon kenttään pehmeällä kosketuksella. Tilanne on Sampolle 15-18. Hyvä kiri on tuonut uskoa LEKA:n pelaajille ja vaihtopenkin ja yleisön rajujen taputusten myötä he nousevat tasatilanteeseen 19-19. Seuraavat kaksi palloa ovat voitollisia Sampolle ja erinomaisesti pelaava Kasper Pennanen on vaikea pysäytettävä LEKA:lle. Tunnelma alkaa virittäytyä kuumaksi, kun Tolvanen ei halua uskoa tuomarin ratkaisua. Porkka pysäyttää Sampon kakkospaikan hyökkäyksen ja tilanne on yhä hurjan jännittävä 21-22. Sampolla on jo eräpallo tilanteessa 23-24, mutta Lehtonen jälleen kerran lyö pallon vastustamattoman kovaa eikä Sampo pysty nostamaan torjuntaa omilleen. Sampo saa toisenkin eräpallon ja tällä kertaa pallo löytää tiensä kenttään ja hurjien tuuletusten siivittämänä he menevät lyhyelle tauolle 1-2 johdossa. Pieniä ailahduksia lukuun ottamatta erä oli hyvin tasainen ja suurimpana erona joukkueiden välillä oli LEKA:n heikko avauspeli.
 
4. erä: Neljännessä erässä Karinen pysyy Kocin tilalla. Syöttöpeli on alkuun molemmilla joukkueilla heikkoa myös tässä erässä ja Sampo johtaa 5-3. Häyrisen kakkospaikan hyökkäys pysähtyy Lehtosen erinomaiseen torjuntaan ja tilanne tasan 5-5. Lehtonen on pelannut hyvää peliä. Peli etenee Sampon hallinnassa ja lukemat ovat 11-8. LEKA ei luovuta, sillä pitkän pallorallin jälkeen Helenius pommittaa siihen malliin, että pallo lentää Sampon torjunnan kautta lähes katsomoon asti ja tilanteeksi 10-11. Sampo vie seuraavat neljä palloa ja LEKA:lla tuntuu olevan suuria vaikeuksia passien antamisessa. Raadik käy vaihdossa, mutta palaa nopeasti 12-17 tilanteessa. LEKA:n hyökkäys takkuilee huonojen passien takia. Tuovinen kutsuu joukkueensa aikalisälle, kun Sampo johtaa 12-19. Herreran niittaus vie Sampon jo 20-12 johtoon ja ilmassa on selkeää ratkaisun makua. Tolvasen huuto ”Ihanaa!” raikuu Kuopio-hallissa, kun Sampo lisää johtoaan lukemiin 22-17. LEKA onnistuu tekemään muutaman onnistuneen suorituksen, mutta syöttövirheen takia Sampolla on jo ottelupallo. Tilanteessa 21-24 Tuovinen vielä kutsuu joukkueensa aikalisälle. Neljäs ottelupallo riittää Sampolle, kun Häyrinen lyö pallon nelospaikalta vastustamattomasti kenttään. Vierasjoukkue ottaa ansaitun 3-1 voiton kauden ensimmäisessä Savon derbyssä. Sampon suorittaminen oli selkeästi tasaisempaa, kun taas LEKA:lla oli vaikeuksia syöttöpelin ja passien kanssa.
 
Parhaat pistemiehet:
LEKA: Helenius 18/+5, Kaislasalo 15/+7, Lehtonen 14/+11
Sampo: Herrera 17/+11, Raadik 14/+2, Häyrinen 14/-2

Savon Sanomat syysturnauksen kuvagalleria >
 Uutisarkisto