Playoffs are back in town!

| 11.03.2015 -
Kuopiolaisella lentopallolla on pitkät perinteet. 1990-luku ja 2000-luvun alku oli kuitenkin Kuopiossa lentopallon kulta-aikaa. Varma kevään merkki oli, kun Kups-Volleyn pelaajat kävelivät kultamitalit kaulassa Kuopion torilla. Pohjantiellä pelattiin ikimuistoisia finaalipelejä Isku-Volleytä vastaan. Niitä pelejä ei hävitty Kuopiossa. Myöhemmin pelattiin ikimuistoisia playoffpelejä Kuopio-hallissa ja jopa Kuopion jäähallissa täyden katsomon edessä. Hienoja voittoja sielläkin. Kuopiolainen lentopallodynastia rakentui monen tekijän summasta. 

Kups-Volleyn aikakautta oli luomassa vahvoja henkilöitä Erkki Moisanderista Timo Virtaseen. Vahvat nokkamiehet loivat uskottavuutta tekemiselle. Aikanaan Kups-Volleyn taustalla oli myös vahva yritysverkosto. Parhaimmillaan yritykset lähtivät asiakkaiden kanssa Kups-Volleyn mestareidenliiga otteluihin mukaan Eurooppaan. Matkalla otettiin muutama mukillinen ja loppureissusta kirjoitettiin jo nimet paperiin kaupanteon merkiksi. 

Kups-Volleyn vastuuvalmentajaksi astui 1990-luvun alussa nuori Timo Hoivala. Joukkue oli täynnä vaativia persoonia ja huippupelaajia. Hoivala otti hyvin roolin vastaan ja tästä alkoi kuopiolaisen lentopallonajan kultadynastia. 

Jotain yhtäläisyyksiä löytyy nykyhetken LEKA Volleysta tuohon alkuaikojen Kupsiin. Yhdessä vuodessa LEKA on pystynyt tekemään taustalla ja kentällä sellaisen työn, mikä on tuonut Kuopioon takaisin playoff-pelit!

Tänä vuonna sarjajärjestelmä mahdollisti sen, että sarjan 1-4 parasta saivat valita mieluisen vastustajansa sijoilta 5-8. Sarjaykkönen VaLePa valitsi naapuriseura Iskun vastustajaksi ja sarjakakkonen Tiikerit valitsi LEKA Volleyn. Joukkueiden keskinäisistä otteluista Tiikerit on voittanut kaikki. LEKA Volley onnistui viemään kotisalissa Tiikereiltä pisteen kauden toisessa ottelussa, sen päätyttyä 2-3. Asetelmat ovat ennakkoon selkeät paperilla. LEKA Volley lähtee haastajan roolissa liikkeelle. 

Jos puretaan hieman tulevia pelejä, niin on selvää, että vastakkain asettuu kaksi kovaa hakkuria. Liigan räiskyvimpiin persooniin lukeutuva Olli-Pekka "Lelu" Ojansivu tykkää kovista paikoista ja tykkää saada paljon passeja. LEKA Volleyn hakkuri Mart Tiisaar on menestynyt aikasemmin Viron liigassa ja tällä kaudella Tiisaar on paukutellut liigassa ennätyslukemat pisteissä. Kuitenkin hänen otteissaan näkyy vielä nuoren miehen leima virheherkkyytenä ratkaisupalloissa. Toki, jos muistellaan Martin otteita LEKA - Tiikerit matsissa, niin Mart oli vaikea pideltävä Tiikereille ja pelasi huippupelin tehden 31 pistettä. Vaikka Tiikereillä on laaja arsenaali hyökkäyksessä, niin on selvää, että passijakauma tulee kääntymään Ojansivulle. Niin kuin se on yhtä selvää Tiisaarin kohdalla. Keskitorjujaosastolla molemmat joukkueet kilpailevat tasapäin. LEKA Volleyn keskitorjuja Jukka Lehtosella on todella iso rooli johtaa joukkuetta etukentällä pelillisesti sekä henkisesti. Toiselle keskarin paikalle LEKA:lla on heittää todella ison potentiaalin omaavan Kristopher Johnsonin tai kokeneen liigajyrän Tatu Säisän. Johnsonilla tuli loppuvuodesta harmillinen loukkaantuminen, koska hän oli juuri päässyt huikeaan kuntoon. Isoin kysymys on oikeastaan siinä, että miten rohkeasti passari Penttinen päättää lähteä pyörittämään peliä keskeltä, koska parhaimmillaan LEKA Volleyn hyökkäys keskeltä on murhaavaa. Tiikereillä keskiosaston vastuuta jakaa Tommi Siirilä ja todennäköisesti Antti Leppälä. Siirilä lukeutuu Tuomas Sammelvuon maajoukkueryhmään, mutta ei ole vielä murtautunut pelaavaan kokoonpanoon maajoukkueessa. Keskariosastolla LEKA ja Tiikerit painivat samalla tasolla. Yleispelaajina LEKA Volleyssa aloittanee Eelis Karinen sekä Pekka Seppänen. Pekka ja Eelis ovat pelanneet ailahtelevan kauden. Muutaman hyvän pelin jälkeen on tullut synkempiä jaksoja. Loppukaudesta paremmin löytynyt yhteispeli Penttisen kanssa toi kaivattuja tehoja laitahyökkäykseen. Erityisesti kapteeni Pekka Seppänen on ottanut selkeästi roolia joukkueen peli- ja taisteluilmeestä. LEKA:lla on heittää kentälle yp:n paikalle myös Simo Puttonen tai Antti Karttunen. Tiikereillä yleispelaajina on todella kovan kaliiperin äijät. Kokenut ja entinen maajoukkuemies Matti Hietanen syttyy varmasti pelaamaan koviin peleihin. Romans Sauss tekee hyökkäyspäässä pahaa jälkeä, jos LEKA Volley ei saa rikottua Tiikereiden vastaanottoa. Jos katsoo kauden vastaanottotilastoja, niin LEKA Volleylla pitäisi olla selkeä kohde syöttää: Romans Sauss. Sauss ei ole tilastojen mukaan Tiikereiden varmin vastaanottaja. 

Passari Petteri Penttinen lukeutuu LEKA Volleyn kokeneeseen kaartiin. Jo monta vuotta mitalipeleissä Hurrikaani paidassa ollut Penttinen tietää playoff pelien kovuuden. Jos LEKA Volley saa pidettyä vastaanoton kasassa, jolloin Penttinen pääsee hyödyntämään laajalla rintamalla LEKA:n hyökkäyskalustoa, niin silloin LEKA:lla on edellytyksiä haastaa Tiikerit tosissaan. Ottelusarja voi olla liian kova LEKA:n hakkurille, jos Penttisen passit suuntautuvat liikaa Tiisaarille. Siinä kohtaa valmentaja Hakalalla on heittää kentälle intoa puhkuva 2-passari Matti Mustonen. Tiikereiden passari Steve Kehoe on pelannut jo monta vuotta liigassa. Ei kuulu liigan yllätyksellisimpiin passareihin, mutta pystyy pyörittämään peliä todella varmasti. Hakkuri Ojansivun kanssa ovat yksi liigan ehdottomasti kovimmista tutkapareista. 

Liberoiden paikalla hääräävät liigan ISOIMMAT persoonat niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Timo Tolvanen vs. Pasi Hyvärinen. Dole paistattelee liigan vastaanottotilastoissa 15 sijalla. Dolen vastaanottoprosentti on 60,1. Hyvärinen on samaisessa tilastossa 62,4 vastaanottoprosentilla sijalla 8. Varautukaa katsomoissa, koska todennäköisesti sinulla on jossain vaiheessa peliä libero sylissä. Molemmat pelaajat tuovat oman lisämausteensa pelillisesti sekä viihdearvona mitattuna. Tässä sopassa on molemmilla joukkueiden valmentajilla varmasti selkeät taktiset sävelet olemassa. Syöttöön pitää panostaa, että saadaan vastaanottoa irti ja sen jälkeen painetaan torjumaan hakkuria minkä keretään. LEKA Volley on osoittanut kuitenkin kauden aikana jokaisessa Tiikerit pelissä olevansa valmis yllättämään. Liikaa ei kannata LEKA:n laittaa odotusarvoja ensimmäiseen kahteen vieraspeliin. Jos niistä tulee kaksi selkeää tappiota, niin henkisesti pitää olla valmistautunut kääntämään kelkka seuraavissa peleissä. Historia tuntee monta tarinaa urheilussa siitä, kun kelkka käännetään ja tikkari otetaan pois vastustajan suusta. Toki yllätyksen paikka piilee ensimmäisissä peleissä, jos Hakala saa LEKA:n takomaan tasaisen tappavaan tahtiin joka osa-alueella. 

Tätä on kauan odotettu. Playoff-kevät saapuu Kuopioon ja Studentian tiiviiseen halliin. Mahdollisuus on, että Studentialla repeää katto ensimmäistä kertaa tällä kaudella, jos Tiikereistä otetaan voitto. LEKA Volleyn ehdoton mahdollisuus on haastaa Tiikerit kotona. Studentian tiivis pelialue sekä playoff-huuma voi siivittää kotijoukkueen sankaritekoihin. 

Pelit pelataan Tiikereitä vastaan seuraavasti:

la 14.3.15 16:00 Kokkolan Tiikerit-LEKA Volley Kokkola
su 15.3.15 17:00 Kokkolan Tiikerit-LEKA Volley Kokkola
ke 18.3.15 18:30 LEKA Volley-Kokkolan Tiikerit Kuopio

tarvittaessa
to 19.3.15 18:30 LEKA Volley-Kokkolan Tiikerit Kuopio
su 22.3.15 17:00 Kokkolan Tiikerit-LEKA Volley Kokkola

Tule paikan päälle elämään ja tuntemaan playoff tunnelma! Liput ennakkoon: www.ennakkolippu.com/leka

Playoff-tunnelmista kirjoitti Saku Määttä
Uutisarkisto