Uuden alussa

| 27.08.2015 - Lauri Hakala
Syksy on siitä hienoa aikaa, että silloin kaikki alkaa uudestaan. Usein sanotaan kevään aloittavan elämän uuden kierroksen, mutta itse olen toista mieltä. Suurimmalle osalle meistä juuri syksyllä alkaa uusi arki töiden ja koulujen pyörähtäessä käyntiin. Vaikka huippu-urheilijat nykyisin harjoittelevat ympäri vuoden, on syksy heillekin uuden jakson aloitus. Myös LEKA Volley valmistautuu historiansa toiseen liigakauteen vahvasti uusiutuneella miehistöllä.

Kauden 14-15 jälkeinen harjoittelu alkoi toukokuussa pian finaalien jälkeen. Kesätreeniryhmä jatkoi kesäkuun loppuun Erkki Keräsen johdolla päävalmentajan maajoukkuepestin aikana. Heinäkuun omatoimijaksolta kaverit palasivat sorvin ääreen hyvässä fyysisessä kunnossa; mukava osoitus siitä, ettei asialleen vihkiytynyttä urheilijaa tarvitse koko ajan monitoroida. Elokuu-syyskuu on usein myös aikaa, jolloin maajoukkuetoiminnassa mukana olevat urheilijat eivät täysin pääse seurajoukkueidensa harjoituksiin. Suomen MJ:n EM-kisaleiritys on juuri alkanut ja esim. USA harjoittelee erilaisilla kokoonpanoilla pitkälle syksyyn (LEKA:n kolme jenkkiä tosin liittyvät kuopiolaisten joukkoon tällä viikolla.) Harjoituksissa meno on ollut hyvää pienemmälläkin porukalla. Toistomäärät ovat hetkellisesti suurempia, ja huomioitavia juttuja vähemmän. Asioilla on siis puolensa.

Ulkomaalaisten määrästä voi päätellä, että maailma pienenee kovaa vauhtia. Pelaajat liikkuvat vapaasti maasta toiseen, ja niin monessa seurassa keskustelua aiheuttaa perinteisten talouden ja kilpailukyvyn lisäksi myös paikallisuus. Voiko globaaleilla pelaajamarkkinoilla toimiva seura olla myös vahva alueellinen toimija? Uskon, että kyllä voi, mutta vakaa talous ja kilpailullinen terä ovat silti jokaisen yrityksen ensimmäisiä elinehtoja. Viime keväänä LEKA Volley päätti suunnata toimintaansa enemmän ammattimaiseen suuntaan. Konkreettisesti tämä tarkoitti täyspäiväisesti siviilityössä käyvien pelaajien määrän vähenemistä, ja useampia ammattilaisia sekä opiskelijoita, joiden kokonaisrasitus ei nouse yhtä korkeaksi kuin työssäkäyvillä.

Lähdimme LEKA Volleyn Urheilutoimenryhmässä siis rakentamaan kilpailukykyisempää joukkuetta, paikallisuutta kuitenkaan unohtamatta. Alueen junioriseurat ovat merkityksellisiä pääsarjajoukkueelle, ja myös päinvastoin. Ja nyt kun katson rosteria, voin hymyillen todeta, että kahden em. kriteerin lisäksi myös paikallisuus on vahvasti toteutunut, sekä Kuopion, että laajemmin Itä-Suomen näkökulmasta.

Ensi kauden pelaajista Lasse Jäntti on Puijo Wolleyn oma juniori. Juho Kaunisto on Pieksämäeltä. Kuopiossa jo vuosia asuneista Juhani Hakala on niinikään Pieksämäeltä, Timo Leikas Varkaudesta, ja Antti Karttunen Tervosta. Teemu Silventoinen on Savonlinnasta, kuopiolaistunut Jukka Lehtonen Rantasalmelta, ja Simo Puttonen Juvalta. Valmentajat ovat alkujaan Pieksämäeltä ja Kiuruvedeltä, huoltajat Leppävirralta ja Pielavedeltä, ja joukkueenjohtaja Iisalmesta. Seuran taustalla ja hallituksessa on edellämainittujen lisäksi sekä alkuperäisiä paikallisia, että Kuopiossa vuosikymmeniä asuneita. Ainoastaan neljä pelaajaa kahdestatoista on muualta kuin Savosta (Karinen, Petty, Austin, Johnson.)

Erityisestä mieltä lämmittää kolmen lukiolaisen esiintulo. Jäntti edustaa paikallisuutta parhaimmillaan. Silventoinen ja Kaunisto ovat taas molemmat siirtyneet Klassikkaan aikaisemmin maajoukkuelukiossa Kuortaneella opiskeltuaan. Kuopiossa on selvästi imua, ja tähän suuntaan tähtää myös LEKA Volleyn pitkän tähtäimen suunnitelma: tukea paikallista hyvää juniorityötä, ja rekrytoida muista seuroista nuoria maajoukkuepelaajia kasvamaan hyvään harjoittelu-, sekä akateemiseen ympäristöön. Tulokset näyttää tietenkin vasta kevät, mutta pelaajien sitoutuminen harjoitteluun lupaa hyvää vuotta itse kullekin.

Lauri Hakala
päävalmentaja
LEKA Volley