Timo ”Dole” Tolvasen uskomaton tarina jatkuu!

| 29.07.2014 - Saku Määttä
Dole on lentopallokenttien vihatuin ja rakastetuin pelaaja. Pelaaja, joka nostaa tunteet pintaan joukkuekavereilla, vastustajilla, katsojilla sekä tuomareilla - niin hyvässä kuin pahassa. Pelaaja, joka rakastaa lajia ja kotikaupunkiaan niin paljon, että päätti jatkaa pelaamista vielä kaksi vuotta omassa kotikaupungissa, vaikka on jo ollut monta vuotta lopettamassa peliuraansa liberona.

8.5.2014 kuopiolainen urheiluväki sai kuulla odotetun uutisen: Timo ”Dole” Tolvanen siirtyy LEKA Volleyn riveihin kahden vuoden sopimuksella. Tämä yksittäinen uutinen sai ennennäkemättömän paljon huomiota mediassa. Tämä kertoo siitä, että Dole on kiistämättä parhaita pelaajia omalla pelipaikallaan. Mutta erityisesti reaktio kertoo myös siitä, että Dole on yksinkertaisesti kiinnostava persoona kentällä ja sen ulkopuolella. Kuopion torilla Dole on Sami Kapasen jälkeen yksi tunnetuimmista kuopiolaisista urheilijoista.

On lähes mahdotonta listata kaikki Dolen saavutukset hänen urallaan. Kaikki mestaruudet, mitalit, eurocupin pelit, maajoukkuepelit, henkilökohtaiset tilastot ja saavutukset. Kaikki tietävät, että yksinkertaisesti tämä pelaaja on saavuttanut urallaan niin paljon, että harva pelaaja pystyy missään lajissa samaan. Dole siirtyi Pielaveden Sammosta LEKA Volleyhyn ja Dole haluaa ehdottomasti voittaa vielä mestaruuden urallaan, mutta riittääkö tuoreen LEKA Volleyn rahkeet seuraavan kahden vuoden aikana mestaruuteen asti? Siihen en ota vielä kantaa.

Ehkä isompi asia Dolelle oli kuitenkin paluu Kuopioon. Kotikaupunki. Kaupunki, missä kaikki lentopallo-opit on saatu. Kaupunki, missä Dole on suurimman osan elämästään elänyt ja viettänyt. Kaupunki, missä perhe ja ystävät asuvat. Kaupunki, missä ehkä mehukkaimmat mestaruudet on voitettu Kups-Volleyn riveissä. Koti.

Urheilu on jännä juttu. Asetelma Pielaveden Sampo vs LEKA Volley on nostattanut tunteita puolesta ja vastaan. Näinhän sen pitääkin mennä! Hyvänen aika, jos urheilu ei nosta tunteita tai aiheuta minkäänlaista reaktiota, niin se ei olisi urheilua. Ketä se silloin kiinnostaisi!?! Mielestäni yksi merkittävimpiä urheilun seuraamisen syitä ja motiiveja on kotipaikkakunnan/suosikkijoukkueen seuraaminen. Haluan, että minun kotikaupungin joukkue niittaa naapurin seuraa kuonoon seuraavassa pelissä. Veikkaan, että näin toivoo myös moni pielavetinen! Bring it on!!! Kiistämättä on tulossa savolaisittain mielenkiintoisin lentopallotalvi miesmuistiin ja Dole on kirjoittamassa sitä, onneksi kuopiolaisten joukoissa. Kirjoitan myöhemmin lisää tästä herkkupalasta.

dole

LEKA Volleylla monen asiantuntijan mielestä on liigan paras vastaanotto. Tolvanen, Seppänen, Karinen on eittämättä kova. Arvatkaa kuka ohjaa kentällä vastaanottopeliä? En edes sano ääneen! Hyvään vastaanottoon on hyvä rakentaa LEKA Volleyn hyökkäyspeliä, mutta se vaatii myös pallontappajia. Näen LEKA Volleyn sielunmaiseman taistelevana, koiramaisen ärsyttävän puolustavana sekä vähillä virheillä pelaavana joukkueena. Lauri Hakala tietysti näyttää pelityylin suunnan, mutta selvää on, että Dole on yksi kulmakivistä vastaanotto- ja puolustuspelissä Hakalan pelikirjassa.

dole

Dole pelaa elämänsä kevättä. Pari päivää vanha uutinen pääsystä miesten maajoukkueen MM-leiriryhmään oli joillekin yllätys. Minulle se oli iloinen yllätys. Jos katsoo MM-ryhmän pelaajarosteria, niin en pitäisi enää yllätyksenä, että Dole matkaa miesten MM-kisoihin. Uskomatonta. Tietysti se ei ole vielä varmaa, mutta näin uskon.

Dolella on edessään syksyllä paluu kotikaupungin yleisön eteen. Kuopiossa puhutaan jo ”meidän Dolesta”. Dole otti ensimmäisen kosketuksen lentopalloon Kuopiossa, Särkiniemen ala-asteen tiikerikerhossa. Joukkue oli Särkiniemen Saranasormet. Siitä Dolen tarina on lähtenyt. Paljon on Dole matkallaan nähnyt, mutta niin kuin LEKA Volleyn tiedotteessa luki: ”Ympyrä sulkeutuu, Timo Tolvanen palaa Kuopioon”! Ensimmäisessä kotipelissä Timo Ripatti kuuluttaa kentälle nro 12 Timo Dole Tolvasen. Dole hyppää tuttuun tapaan vaihtopenkin yli kentälle täyden hallin eteen parrasvaloihin. Peli voi alkaa…

Saku Määttä