Savolaiset, Suomen Cup, ja millä oikeasti on väliä

| 24.01.2016 - Lauri Hakala
Kauden toinen Savon derby päättyi lauantaina LEKA Volleyn 0-3 voittoon Pielaveden Samposta. Voitolla varmistimme hyvin todennäköisesti myös paikan Suomen Cupin neljän parhaan joukkoon. Toteutuessaan alle kaksi vuotta vanha seura on siten saavuttanut ensimmäisen kovista tavoitteistaan, ja hetkellistä syytä iloon on sekä pelaajilla, kannattajilla, että taustajoukoilla. Pistää suun näkkärille!

sampo - leka volley

Ottelutapahtuma Pielavedellä oli hyvä ja tunnelma tiivis. Molempien kannattajat pitivät meteliä ja parempi voitti tämänkin kamppailun. Aivan kuten marraskuussa, jolloin Sampo vei pelin lukemin 2-3. Tuolloin LEKA Battle -nimisenä pelattu ottelu veti Kuopio-hallin täyteen ja toi lajille näkyvyyttä. Silti pidin valtavasti myös Pielaveden ottelun tunnelmasta. Tämän kauden LEKA koostuu pääosin savolaisista pelaajista, ja monelle tämä halli on olennainen osa lentopallokautta. Oman mausteensa soppaan tuovat myös seurojen välillä liikkuvat pelaajat, joita molempina kausina on ollut useita.

Lentopalloseura Ettan päävalmentaja Olli Kuoksa lanseerasi jo 10 vuotta sitten termin ”aina helppo Sampo.” Tämä oli lappalaisen kunnianosoitus seuralle, joka Kuoksan mukaan ”hakkasi meidät aina niin maan rakoon.” Pielavedeltä ei yksinkertaisesti herunut pisteitä, ja peliurien päätyttyä lause jäi elämään meille molemmille. Toivon ettei yksikään lukija ymmärrä tätä väärin. Sampo ei todellakaan ole helppo. Lempinimiä ja -termejä ei keksitä vähäpätöisille vastustajille, eikä yhdenkään lekalaisen toiveissa ole naapurin huono menestys. Kilpailuasetelma hyödyttää molempia, joukkueet ovat tasaisia, ja mikä tärkeintä, paikallistaistot tuovat merkitystä jokaisen kanssaelävän matkalle.

Kun kuuntelee 30-40 vuotta kokeneempien koutsien juttuja, heidän kertomuksensa menneistä eivät pyöri tilastojen, pyttyjen tai mitalien ympärillä. Tarinat ihmisistä, tunteista ja uroteoista elävät, eivätkä vähiten siksi, että ennen älypuhelimia istuimme ikuisuuden leiritulilla iskien tarinaa. Kilpailun tauottua päällimmäiseksi jäävät ystävyys, ihmisyys, yhteenkuuluvuuden tunne. Tätä savolaista lajiperhettä kuvaavat ehkä parhaiten paikalliset pelaajat. Siilinjärveläislähtöinen Tatu Säisä pelasi ensin KuPS Volleyssa, sitten Sampossa ja lopulta LEKA:ssa. Kuopiolainen Pekka Seppänen kulki saman tien KuPS Volleyn ja Sampon kautta LEKA:an, jossa hän Tatun tavoin päätti uransa viime keväänä. Tällä kaudella Pekka kuitenkin palasi vielä auttamaan Sampoa, kun he tarvitsivat hihamiestä.

sampo - leka volley

Kuvaavaa on myös se, että lauantain paikalliskamppailun parhaat pelaajat olivat seuroja päikseen vaihtaneet liberot Juhani Hakala ja Timo Tolvanen. Juhani pelasi upean ottelun vastaanottajana ja pääosin Dolen puolustuksen ansiosta LEKA:n tappoprosentti jäi harvinaisen matalaksi. Halaus velipojan kanssa ottelun päätyttyä oli tunteikas, mutta yhtä lailla arvostin Dolen uhrautuvaa asennetta ja herrasmiesmäistä toimintaa meitä kohtaan ottelun aikana.

Kauden kolmas ottelu Siilinjärvellä päättää runkosarjan ja vetää salin taas täyteen!

Lauri Hakala