Nollasta sataan!

| 05.10.2014 - Saku Määttä
Savon Sanomat kirjoitti LEKA Volleyn synnystä hyvän kirjoituksen 14.9.2014. Tässä on linkki kyseiseen juttuun: http://www.savonsanomat.fi/urheilu/savolaisen-lentopalloilun-kiemurainen-kevat/1908037

Haluan ehdottomasti kirjoittaa omasta näkökulmasta LEKA Volleyn synnystä. Kuinka kiihdyttää nollasta sataan yksi kiinnostavimmista lentopallon mestaruusliigajoukkueista? Mitä tarkoittaa LEKA Volley? Mitä kaikkea LEKA Volleyn matkalla on tapahtunut?

Kun luette Savon Sanomien juttua ja kaikista käänteistä kevään aikana, haluan pysäyttää ajan siihen kohtaan, kun istuimme LEKA Volleyn perustamiskokouksessa. Kokoushuoneessa istui joukko merkittäviä alueellisia liikemiehiä sekä entisiä huippu-urheilijoita. Palaverin tavoitteena oli iskeä uuden liigajoukkueen perustamispaperit kuntoon ja lähteä viemään liigalentopalloilua Pielaveden Sampon pohjalta Kuopioon.
Tuleva puheenjohtaja Ilkka Sammelvuo asteli huoneeseen ja Ilkan ilmeestä huomasi, että nyt eivät olleet kaikki kohdallaan. Ilkka kysyi, että haluatteko kuulla huonot vai hyvät uutiset ensin? No hyvät! Ilkka kertoi, että hyviä uutisia ei ollut. No anna tulla huonot sitten? Pielaveden Sampo jatkaa toimintaansa ja LEKA Volley ei näe päivänvaloa.

Siinä kohtaa aika pysähtyi, ajatus hakkasi tyhjää ja sama ilme oli kaikilla. Huoneessa istui joukko ihmisiä, keitä ei saa varmasti saman pöydän ääreen enää toista kertaa. Kerkesin ajatella jo, että tämä oli sitten tässä! Muutaman hengenvedon jälkeen tuumasimme, että Sampolla on täysi oikeus jatkaa toimintaansa. Hyvä näin. Toivottavasti Sampo saa olosuhteet kuntoon ja pystyy jatkamaan liigassa. Toisaalta tahtotila oli huoneessa sen verran kova, että joukko päätti samalta istumalta, että perustamme LEKA Volleyn ja lähdemme pelaamaan 1-sarjaa. Tavoite on nousta yhdessä vuodessa liigaan.

Siitä alkoikin sitten tapahtumavyyhti, minkä Tapio Hartikainen kirjoittaa hyvin auki. "Nollasta sataan" -otsikko kuvaa hyvin aikajännettä siitä kohtaa, kun otimme vastaan liigapaikan Saimaa Volleyltä. Kaikki, siis KAIKKI on aloitettu pisteestä nolla! Harjoitusolosuhteet, valmentajat, pelaajat, talkoolaiset, nettisivut, yms. yms. yms. Lista on vieläkin pitkä! Tätä hullunmyllyä ehkä kuvaa hyvin yksi tilanne sadan muun joukossa. Ensimmäinen peli alkaa Sampoa vastaan. Joukkueenjohtaja Jyrki Riekkinen tulee hikihatussa kertomaan 5 minuuttia ennen peliä, että rajatuomareiden rajalippuja ei ole. No, harjanvarsi osiin, kangaspussi palasiksi ja teipillä yhteen. Rajatuomareille liput käteen ja menoksi. Eikä ollut muuten ainoa tulipalon sammutus kauden avauspelissä. No, tupa oli täysi, yleisö viihtyi ja LEKA voitti. Saimme paljon positiivista palautetta tapahtumasta ja siitä on hyvä lähteä kehittämään tapahtumaa.

Ehkä kaikkein suurimmat asiat ovat, että olemme saaneet homman nollasta sataan, on taustaorganisaation järjestäytyminen eri työryhmiin, talkoolaisten panos, ammattilaisten saaminen mukaan LEKA-tuotteen ja tapahtuman kehittämiseen sekä manageri Säisän tolkuttoman työmäärän jälkeen saadut yhteistyösopimukset. Työryhmiin on saatu lajin ulkopuolelta alansa ammattilaisia ja he ovat todellakin laittaneet kätensä saveen LEKAn hommissa. Olemme innostaneet omalla heittäytymisellä muitakin ihmisiä mukaan toimintaan. Helppoa se ei ole ollut, mutta kyllä se kotisohvalla löhöilyn on voittanut.

Kampuksen joukkue

Olemme saaneet Itä-Suomen yliopistolta mahdollisuuden harjoitella ja pelata Studentialla. Tämä matka ei ole mennyt aina niin ruusuisesti. Vastustusta on tullut varsinkin alussa ja Studentian käyttäjiltä on vaadittu pitkää pinnaa LEKAn ährätessä pelisalia liigakelpoiseksi. Tuomme toki myös paljon yliopistolle ja toivomme, että profiloidumme pitkässä juoksussa kampuksen joukkueeksi.

Joukkue

Timo Tolvanen oli ensimmäinen pelaaja, kenet halusimme joukkueeseen. Dole on kävelevä kuopiolainen lentopallolegenda. Dole on ollut tärkeä lenkki pelillisesti sekä markkinoinnillisesti. Hieman harmitti Dolen puolesta Sampon pään dissaukset, kun Dole päätti vaihtaa seuraa. Dole oli kuitenkin iso pelaaja Pielavedellä ja teki koskettavan jäähyväisvideon pielavetisille. Player with the feeling.

Muun joukkueen kasaaminen alkoi. Osasta pelaajista kilpailimme Sampon kanssa, mutta loppupeleissä saimme juuri niitä pelaajia keitä halusimme. LEKA Volleyn mission mukaan otimme kesäharjoittelurinkiin Puijo Wolley junioreista pelaajia ja osa heistä otettiinkin pelaajarosteriin mukaan.

Valmentaja

Lauri Hakala on yllättänyt minut positiivisesti ammattimaisuudellaan. Lauri on voittanut hyväsydämellisyydellään kaikki tapaamansa ihmiset puolelleen. Emme ole hallituksessa laittaneet ensimmäisellä kaudella Laurille kovia tulostavoitteita vaan tavoitteet ovat laatineet, totta kai, Lauri ja joukkue yhdessä.

Kauden alku on ollut huikea. Joukkue on hitsautunut hyvin yhteen. Joukkue on pystynyt hyvin käsittelemään paineet sekä sen tosiasian, että kaikki pienet asiat eivät ole olleet valmiina alusta asti. Tästä on iso kiittäminen Lauria.

Manageri Säisä

Tatun saaminen täysipäiväiseksi työntekijäksi oli elinehto toiminnan alkamiselle. Tatulla oli jo hyviä kontakteja Trust Kapital Open turnauksen tiimoilta paikallisiin yrityksiin. Sen lisäksi Tatun persoona ja tyyli tehdä asioita sopivat kuin nenä päähän LEKA Volleyn avoimeen tapaan rakentaa yritysverkostoa taustalle. Olemme saaneet jo lukuisia yrityksiä tekemään kauppaa keskenään, mikä on ollut tässä vaiheessa kautta jo pienoinen yllätys. Tästä on hyvä jatkaa.

LEKA Volley

Tapio Hartikainen kirjoittaa, että LEKA ei tarkoita sinänsä mitään. LEKA on LEKA, moukarista seuraava. Vai onko? Tästä olen eri mieltä. Ilkka Sammelvuo keksi LEKA-nimen ja hänellä oli hyvä ajatus siinä taustalla, että mitä LEKA tarkoittaa. Hyväksyimme hallituksessa Ilkan näkemyksen. Ja mitäkö LEKA oikeasti tarkoittaa, no en minä sitä kerro. LEKA on LEKA. Ja on iskenyt nähtävästi lujaa lentopallofanaatikkojen sydämiin. Ehkä avaamme sen merkityksen LEKAn 10-vuotisjuhlissa.


The Boys are back in Town

Tämän sloganin olemme kuulemma keksineet Pielaveden Sampoa vastaan, koska he ovat maalta ja me toimme lentopallon takaisin kaupunkiin. Voi hyvää päivää! No, onpahan tuonut tuokin säpinää maakuntaan. Nyt en muista tarkkaan, mutta olikohan Taustamarkkinat Oy:n Juhani Hallikainen, kuka ehdotti kyseistä slogania. Hänellä ei ollut Sampo mielessä slogania keksiessä. Ehkä tuossa sloganissa on hivenen ikivihreää kuopiolaista lentopalloa ja sen kaipuuta. Vanhoja kuopiolaisia lentopalloilijoita on joukkueessa ja taustalla. Ripatti kuuluttaa ja hyppii pöydällä ja Hallikainen pyörittää musiikkia vieressä. Hekin taisivat tehdä tuota jo KuPS-Volleyn peleissä noin 100 vuotta sitten.

LEKA vs. Sampo

Toivon, että Samposta muodostuu LEKAn arkkivihollinen. Nyt ei kannata maakunnassa tulkita tätä, että vihaan Sampoa. Päinvastoin. Toivon, että Sampo voi hyvin ja pitkään, ja saamme nauttia paikallispelien väännöstä mahdollisimman pitkään. Kunhan Sampo häviää :) Seuraava vääntö on jo huomenna klo 18:30, kun veri mitataan Suomen Cupin puolivälierissä. Kerrasta poikki ja voittaja jatkaa neljän parhaan sakkiin. Tupa täyteen ja taistelu päälle.

Unelmat ja tavoitteet

Olemme lähteneet kunnianhimoisesti rakentamaan LEKA Volleyta. Tämä ei ole helppo tie. Tämä vaatii paljon resursseja ja ihmisiä toimintaan. Alkaneen taipaleen perusteella, emme voi sanoa, että talkootyö on Suomessa kuollutta. Tietokoneen ja television ääreltä olemme saaneet ihmisiä mukaan toimintaan. Käykää lukemassa LEKA Volleyn sivuilta joukkueen visio, missio ja tavoitteet. Ne ohjaavat meidän toimintaa. Olemme aloittaneet LEKAn tarinan rakentamisen. Vaikka olemme kiihdyttäneet nollasta sataan alle 4 sekunnin, niin nyt LEKA:lla on vasta 3- vaihde päällä. 6-vaihteen odotamme olevan päällä vasta vuosien päästä.

Unelmoi isosti, tee kovasti töitä, pysy nöyränä!

Saku Määttä