Laurin blogi: Minkä ikäisenä voi kehittyä?

| 29.10.2014 - Lauri Hakala
 
Pelasimme viime sunnuntaina kotiottelun LiigaSärkkiä vastaan. Pelin jälkeen tapasimme Leppävirran Virin junioreita ja valmentajia, jotka olivat hienosti tulleet meitä paikan päälle kannustamaan. Nimikirjoitusten ja yhteispotretin jälkeen oli pieni Q&A hetki ja aika kiperiä kysymyksiä junnuilta lekalaisille tulikin. Yksi parhaista tuli eräältä D-tytöltä:
 
Minkä ikäisenä lentopallossa kehittyy eniten?”


 
Kun pelasin omia junnupelejä Pieksämäen Tsempissä, muista kuulleeni kehittymisestä kaikenlaisia väittämiä. Yleisimmät, valitettavasti, liittyivät fyysiseen kokoon ja päällepäin näkyviin ominaisuuksiin. Elettiin 90-lukua, ja perinteisesti vahvalla lentopalloalueella Savossa raavaat miehet arvostivat raavasta voimaa ja kokoa. Kukaan ei varmasti halunnut tällä tehdä karhunpalvelusta nuorille, mutta niin siinä kuitenkin kävi. Moni lajista innostunut ja lupaava nuori jätti leikin sikseen, koska ei kokenut olevansa riittävän iso tai vahva huipputasolle... Ja vain siksi, että lajikulttuuri arvosti vääriä asioita- asioita, joita kaiken lisäksi ei todellakaan ujosteltu laukoa herkässä iässä olleille nuorille.
 
Tyypilliset minullekin toistetut kommentit olivat “Olet liian lyhyt”, “Et ole tarpeeksi vahva” , “Kun fyysiset ominaisuudet lakkaava kehittymistä, lakkaat kehittymistä lentopallossa.” Jos olisin uskonut näihin, en varmasti olisi pelannut ulkomailla, saati istuisi tässä kirjoittamassa. Kehittymisestä saisi aikaan vaikka miten pitkän jutun, mutta lyhyesti homman nimi on tämä:
 
Tutkitun tiedon valossa ei ole yhtään aikakautta, jolloin on pakko kehittyä, tai jolloin automaattisesti kehittyy eniten. Lentopallossa voi kehittyä aina, vaikka sitten 50-vuotiaana, eikä taitojen kehityksen tarvitse koskaan pysähtyä.
 
Eli ei pelkoa siitä, että jää jotenkin “kelkasta” jos tietyn ikäisenä ei ylläkään tiettyihin tavoitteisiin tai tuloksiin. Maajoukkueen kapteenistoon kuuluva Jukka Lehtonen esimerkiksi nousi parrasvaloihin vasta reilusti yli parikymppisenä, ohi kaikkien juniorimaajoukkueiden. Myös LEKA Volleyssa on monta yli parikymppistä pelaajaa, jotka juuri tällä hetkellä kehittyvät mitä nopeinta vauhtia.
 
Pitää lisäksi muistaa, että kehittyminen lentopallossa on täysin eri asia, kuin pituutesi tai kyykky- ja rinnallevetotuloksesi. Siinä mielessä kommentit fyysisistä ominaisuuksista ovat totta, että varhaisessa aikuisiässä esimerkiksi pituuskasvu pysähtyy, mutta se ei kerro yhtikäs mitään lentopallotaidoistasi. Taito on eri asia kuin koko. Jos olet esimerkiksi maailmanluokan vastaanottaja (motorinen taito on siis tässä tapauksessa hihalyönti) ei millään muulla ole merkitystä. Ei pituudella, ei kyykkytuloksilla, ei millään. Mikset siis vain keskittyisi asioihin, johon voit vaikuttaa? Pituus on mikä on, mutta hihaa voit hioa loputtomiin... Ja se on kaikki sinusta itsestäsi kiinni!
 
Ja jotta pointti ei unohtuisi, toistan vielä:
 
Tärkeintä sekä pelaajille, että valmentajille on tietää, että pelaamalla lentopalloa ajatuksella kehityt lentopallossa aina, olitpa minkäikäinen tai kokoinen tahansa.

 
Motivoivia harjoituksia Leppävirralle! LEKA kiittää.
 
Lauri H.