Kulttuuri kasvaa ja voimistuu

| 26.07.2016 - Lauri Hakala
leka volley

LEKA:n joukkue kaudelle 2016-17 on kasassa ja kuukauden omatoimijakso lopuillaan. Tuntuu aina hyvältä, kun rekrytointi saadaan päätökseen, mutta tällä kertaa asiaan sisältyy erityinen bonus. Joukkueen runko on nyt kasassa seuraaville kahdelle ja osin kolmellekin kaudelle. Emme siis tule näkemään pelaajistossa yhtä suurta vaihtuvuutta kuin tähän asti. Muuttoliikettä tulee toki luonnostaan aina, mutta lähtökohdat työn tekoon ovat parempia, kuin kahtena ensimmäisenä vuonna. Kaikkea ei tarvitse aloittaa alusta.

Kuten aikaisemminkin kirjoitin, perusedellytys pitkäjänteiselle menestykselle Mestaruusliigassa ovat kotimaiset runkopelaajat, joiden ympärille seuran ja joukkueen kulttuuri rakentuu. Kun jonkun on aika lähteä uusiin haasteisiin, arvomaailma ja kulttuuri ovat riittävän vahvoja pitämään tekemisen tason samana. Jos joka vuosi yli puolet pelaajista vaihtuvat, on tämä paljon hankalampaa. Lisäksi kotimaisuuden merkitys korostuu entisestään silloin, kun moni tulokas on uransa alkutaipaleella.

Onneksemme meillä on nyt, jo kahden kauden jälkeen, myös käytännön esimerkkejä niistä arvoista, joiden mukaan haluamme toimia. Kirjoitin hiljattain laajemmin esimerkin voimasta; uudet pelaajat saavat veteraanien toiminnasta paljon enemmän kuin vaikkapa valmentajan puheista. Meillä näitä LEKA:n näköisiä pelaajia ovat mm. Jukka Lehtonen, Simo Puttonen ja Eelis Karinen, joilla kaikilla alkaa kolmas vuosi Kuopiossa. Vaikka Mestaruusliiga on periaatteessa ammattilais- tai ainakin puoliammattilaissarja, on ajatus monen vuoden veteraaneista tuttu myös yliopistoista rapakon takaa. Yhdysvalloissa on tavallista, että urheilija sitoutuu yhteen paikkaan neljäksi vuodeksi, ja pitkät sopimukset ovat arkipäivää myös Euroopan ammattilaisliigoissa. Sitoutuminen on, luonnollisesti, yksi meidänkin arvoistamme.

Omatoimijakson aikana pelaajat hoitavat paitsi palautumista myös harjoittelua. Koska kilpailuja ei ole, on mahdollista viedä fysiikkaa eteenpäin. Toinen asia, johon toivomme pelaajien vihkiytyvän, on beach volleyn pelaaminen. Tuhannet huippupelaajat, jokaisessa pallopelissä, ovat luoneet pohjansa pienpeleissä, itse ratkaisuja keksien ja ongelmia ratkoen. Näillä laadukkailla pelitunneilla on paljon merkitystä, eikä vähiten siksi, että puikoissa on urheilija itse, eikä niskaan hengittävä koutsi. Lisäksi kontakteja 2v2 peleissä tulee noin kolminkertainen määrä 6v6 treeniin verrattuna.

Hyvää kesän jatkoa kaikille,

Lauri H.