Kausi ohi, kohti tulevaa!

| 28.04.2016 - Lauri Hakala
LEKA Volleyn kausi 2015-16 päättyi 4. sijaan. Runkosarjan ja cupin nelostilojen jälkeen playoffit siis kirkastivat sen, minkä me työllä ansaitsimme. Onnittelut kaikille mitalisteille ja etenkin Kokkolan Tiikereille ja HPK:lle mestaruuksista.

Kahtena vuonna peräkkäin olemme pudotuspeleissä hävinneet tulevalle mestarille, ja vaikka tappio harvoin tyydyttää, kaikki on jäänyt kentälle. Tähän puolestaan voi olla tyytyväinen, sillä periksiantamattomuus on meille arvona tärkeä. Läheltä seurannut on kenties huomannut, että kahdessa vuodessa LEKA:lle on alkanut kasvaa oma identiteetti. Vastustajan valmentaja kuvaili pelaajien asennetta sanoin ”kulttuurin siemen on olemassa, ja se kantoi teidät välieriin.” Olen samaa mieltä. Kaikki ottaa aikansa, mutta suunta meillä on hyvä.

Kuten jo muutamaan otteeseen on todettu, seuran ensimmäinen kausi tuli eteen nopeasti. Se kahlattiin kunnialla läpi niillä valmiuksilla, mitä käytössä oli, ja keväällä 2015 tehtiin suunnanmuutos kohti ammattimaisuutta. Täyspäiväisesti työtä tekevien määrä väheni olennaisesti, ja seurauksena joukkueen urheilullinen taso nousi samassa suhteessa. Nyt olemme hieman toisenlaisen valinnan edessä:
Mitä vaatii pelata mitalista kovassa mestaruusliigassa, ja kuinka pääsemme sinne?

Kärkikolmikko koostuu kovista kotimaisista ja ulkomaalaisista pelaajista. Ostokilpailu on taloudellisesti uuvuttavaa ja jokavuotista, eikä silti tuo takeita paremmasta - saati vakaammasta tulevasta. Pitkässä juoksussa parhaat suomalaiset liigajoukkueet ovat lähes poikkeuksetta perustuneet kotimaiseen ytimeen, ja sellaisen kasvattaminen kysyy aikaa. Emme tähänkään kauteen tietoisesti lähteneet kasaamaan ulkomaalaisista koostuvaa joukkuetta, vaikka lopulta peräti neljä amerikkalaista joukkueeseen hankimmekin.

Ajatus ja tahtotila oli pelata kahdella ulkomaalaisella, mutta tiettyjen roolipelaajien saatavuus ja kesken kauden sattunut loukkaantuminen nosti määrän lopulta neljään. Kiitos vielä tässä yhteydessä näille kavereille heidän ajastaan ja panoksestaan LEKA Volleyssa. Etenkin Petty, Taylor ja Johnson ovat kaikki vasta uransa alussa, ja tulevana kesänä taas USA:n maajoukkueen rostereissa. Tulemme kuulemaan heistä vielä, ja jokainen muistaa Kuopion ammattilaisuransa ensimmäisenä pysäkkinä.

Kotimaisuuden merkitys kuitenkin korostuu jatkossa. Joukkueen on oltava vielä vahvemmin suomalainen, jos se haluaa vaalia tietynlaista, pysyvää kulttuuria. Tätä taustaa vasten voimmekin ilolla odottaa piakkoin kuuluvia sopimusuutisia… Hankinnat tukevat paitsi tulevan kauden mitalitavoitetta, myös seuran pitkäntähtäimen tahtotilaa olla kestävä kotimainen menestystarina. Tämä ei poissulje ulkomaalaisia vahvistuksia, mutta heidän määränsä varmasti putoaa nykyisestä.

Nyt hetki happea ja Iso Kiitos kaikille mukana olleille kuluneesta kaudesta! Matka jatkuu maajoukkueen ja kesäharjoitusten muodossa pienen tauon jälkeen.

Lauri H.